Flux Lounge


Nyalakan Lampu Kereta Di Siang Hari – Jumaat, 6 Februari 2009
February 6, 2009, 4:38 am
Filed under: Arts, Life, Malaysian Politics, Sebaran Media | Tags: , , ,

Semua penyokong Pakatan Rakyat diminta memasang dan menyalakan lampu kereta bermula jam 12.00 tengah hari pada Jumaat 6hb Februari 2009. Warga Perak terutama dari Ipoh dan Kuala Kangsar yang memberi cadangan ini. Justeru semua perlu menyokong.

Kempen ini dilakukan di seluruh negara. Nyalakanlah lampu kereta di mana sahaja berada.

Jika terelihat ada lampu yang terpasang di jalan sebelahan sila bunyikan hon tanda setiakawan.

Sila sampaikan berita ini melalui pesanan ringkas ke semua kawan-kawan. Hantarkan berita ini sebaik sahaja berita ini telah dibaca.

Advertisements


Artwoks + Portfolios Update! #1

Finally I’ve managed to get some of my past jobs and portfolios uploaded here on Flux Lounge Blog. I will try to upload more and more arts and previous jobs from time to time. As for now, please look on your left panel for ‘Arts + Portfolio‘… Spend some time looking at it and if you’re kind enough do leave any comments and / or your critiques there… Whatever…

Enjoy…



Selamat Hari Malaysia, September 16!
September 16, 2008, 7:07 am
Filed under: Arts, Life, Malaysian Politics, Photo | Tags: , , , ,

Today is the day… Today is the day of 45th Peninsular Malaysia become one nation with Sabah and Sarawak. Today is the day where Pakatan Rakyat should take over the parliament and the government… And I’m still “wearing” this ‘Guy Fakwes’ mask… Hoping the current ruling government can be kick out soon and Pakatan Rakyat will take over the government for the people and citizen sake…!

Happy Malaysia Day everyone… September 16, 2008…



Remember… Remember… 16th of September…

Remember… Remember 16th of September
(Taken and adjusted from Guy Fawkes Night’s traditional themes – And hopefully may do changes for us Malaysian…)

Remember… Remember the 16 of September
The overtaking government and plot
I know of no reason
Why overtaking the government
Should ever be forgot
Anwar for PM, Anwar for PM, t’was our intent
To kick Abdullah and his cronies out of Putrajaya
32 Parliament members and a few fellow
To prove old Malaysian’s overthrow
By God’s providence we will succeed
With a dark lantern and burning match
Holla boys, holla boys, we will be unstoppable
Holla boys, holla boys, God will save the people…!



Pak Lah Jentik Kickdefella – Flag Upside Down

Save Malaysia

Kaum kerabat lembu, monyet, anjing dan beberapa ‘jenis-jenis’ haiwan berbentuk manusia dari Barisan Nasional dan Umno secara khasnya ini memang tak boleh melihat perkara pelik agaknya. Pelik pada mata mereka yang dungu dan jumud. Tapi pada fikiran manusia yang terbuka minda dan luas pemikirannya, sesuatu yang dibuat pasti bersebab dan aku sendiri sudah lama mempunyai banyak sebab untuk melakukan perkara yang sama. (Cuma mungkin aku agak sibuk kebelakangan ini yang membuatkan aku lambat update blog serpihan ini).

Baru-baru ini, seorang rakan bloggers yang dikenali sebagai Sheih yang popular dengan laman blognya, Kickdefella telah melakukan sesuatu yang pada mata binatang-binatang kejaraan ini sebagai mencemar imej negara… Terbalikan bendera kebangsaan! Ya! Kali terakhir aku melihat bendera terbalik ini adalah sekitar pertengahan tahun ’90an iaitu dalam beberapa siri konsert Rage Against The Machine – sebuah political band dari barat, selain aku seorang diri yang menampal bendera Malaysia dalam bilik tidur dalam keadaan terbalik sekitar tahun ’90an… Gaya punk/rock kononnya… Tapi bila aku dah meningkat dewasa, sifat-sifat punk/rock ni banyak yang aku dah campak jauh. Bila rakan-rakan datang masuk bilik aku nak dengar CD, mereka akan tanya kenapa bendera aku begitu dan jawaban aku mudah…. Aku protes!

Apa yang aku protes? Terlalu banyak….! Sebagai seorang rakyat Malaysia, berbangsa Melayu, beragama Islam – Aku melihat undang-undang yang dicipta kerajaan hanyalah sebagai satu simbolik untuk menyatakan kekuasaan mereka sebagai pemerintah. Kerajaan yang konon-kononnya memperjuangkan ‘Ketuanan Melayu’ tapi haram jadah tak buat apa untuk mengangkat martabat bangsa Melayu ke tahap yang lebih tinggi. Belum ada universiti swasta khas didedikasikan untuk bangsa Melayu (Universiti kerajaan tak payah cerita). Pendidikan di kawasan pedalaman Melayu masih lemah dan dipecah-pecahkan mengikut kasta dengan idea mewujudkan MRSMF dan MRSM. Semenjak lepas merdeka tahun 1957, orang Melayu mula merempat di tanah air sendiri. Teringat aku kata-kata Pakcik Syed Nor dan Pakcik Amir…

“Sebelum Merdeka – Perkataan setinggan tak wujud! Kerajaan bangsat Umno inilah yang bawa orang Melayu tinggal di setinggan (rumah haram). Itu ke katanya nak menolong orang Melayu?”

Ahh.. Terlalu banyak kalau aku nak senaraikan apa yang aku protes. Hari ini, aku masih lagi seorang Melayu, rakyat Malaysia yang masih tertekan (ditekan), meniti arus kehidupan dengan segala kesusah-payahan untuk terus bernafas di bumi Malaysia biarpun nafas aku kian lemah dan sangkut-sangkut. Aku ditekan untuk menjalani kehidupan perit ciptaan Umno di bumi Melayu ini sendiri…

Hari ini, bila aku melayari laman web Malaysia Kini, ada satu artikel yang mengatakan Pak Lah berang dengan tindakan Sheih mempamirkan bendera Malaysia secara terbalik di laman blognya dan di rumahnya… Buat Pak Lah – “Lain kali baca sampai habis. Ada sebab mengapa kami-kami mempamirkan bendera dengan cara sedemikian. Ini keluhan kami… Kami sudah lama tersepit sedang kamu-kamu mewah dengan harta rakyat jadi sajian sampai melimpah ruah…”. Buat Bro Sheih – “You are not alone bro and you’ll never walk alone!”.

Rasa gelihati pula aku bila memikirkan terdapat beberapa bendera yang mana kalau diterbalikkan pun tak jadi apa. Antaranya, bendera Jepun, Pas, Parti Keadilan Rakyat dan beberapa lagi… LOL!

Rujukan di Wikipedia = http://en.wikipedia.org/wiki/Flag_desecration



New Order
August 10, 2008, 6:33 pm
Filed under: Arts, Life | Tags: , , , , , ,

I got one phone call last few days telling me that I had a new job coming in my way. One is based in London and the other one is based in Singapore. Both of the new job require me to work as their Audio Programmer / Sound Designer and both is a world well known company where one of it has ‘Star Wars’ listed in their company portfolio… Audio programming is something I love to do in my spare time a few years back… Do I have spare time now? – Not in this moment I guess… To tell you guys the truth, both of the new job is so much rewarding and appealing. I could even buy my dream car in a two or three month if I agree with their terms and conditions. But still I have to think over it a hundreds of time… It’s London for God’s sake and they’ll be paying me in Pound Sterlings… What more could I ask for?

When I wish for Tokyo, London’s coming and when I wish to leave Kuala Lumpur as soon as possible, Singapore’s calling… This is my new order…

I seriously hope that I could change my life soon… God help me!



Stuff That Stuck In My Head #2

Berita Kepada Kawan
(Buat Sahabat-Sahabat Yang Kian Lalai Dan Engkar)

Perjalanan ini…
Terasa sangat menyedihkan
Sayang… Engkau tak duduk di sampingku kawan
Banyak cerita yang mestinya kau saksikan
Di tanah kering berbatuan…

Tubuh ku terguncang di hempas batu jalanan
Hati tergetar menampak kering rerumputan
Perjalan ini…
Seperti jadi saksi
Gembala kecil menangis sedih…

Kawan coba dengar apa jawabnya
Ketika ia ku tanya “Mengapa?”
Bapak ibunya telah lama mati
Ditelan bencana tanah ini

Sesampainya di laut ku khabarkan semuanya..
Kepada karang.. kepada ombak.. kepada matahari..
Tetapi semua diam.. tetapi semua bisu..
Tinggal aku sendiri terpaku menatap langit..

Barangkali di sana ada jawabnya
Mengapa di tanahku terjadi bencana

Mungkin Tuhan mulai bosan..
Melihat tingkah kita..
Yang selalu salah dan bangga dengan dosa-dosa..

Atau alam mulai enggan..
Bersahabat dengan kita..
Coba kita bertanya pada rumput yang bergoyang..

…………………………………………………………………………………………………………………………

Anak-Anak Kita
(Buat Ibu Bapa Yang Risau Akan Masa Depan Anak-Anak… Fikir)

Anak-anak kitakah yang berlari telanjang
Di bawah mentari sumbing
Sambil menyanyi lagu
Ketakutan hari-hari ini

Anak-anak kitakah yang memikul beban
Kesilapan kita
Hingga dia tak kenal
Budaya canggung bangsa sendiri

Selamatkan anak kita
Dari padang jerangkap samar
Selamatkan anak kita
Orde baru politikus usang

Anak-anak kitakah yang bermain
Di hutan belukar
Dengan senapang kayu ubi
Cambah tak kenal bahaya

Anak-anak kitakah yang tak tahu nak pulang
Bila petang
kerana terlalu sibuk main lastik
Dan berpistolan
Pistol-pistolan

Jaga-jaga anak kita
Jangan sampai jadi hamba
Jaga-jaga anak kita
Kita ini orang merdeka

Panggillah mereka pulang
Ayah nak ajar
Tentang kurang ajar
Jadi mereka takkan sendiri lagi

Panggillah mereka pulang
Ayah nak ajar
Tentang kurang ajar
Jadi mereka takkan dimomok lagi

Fikir…
Selamatkah kita di tangan tukang karut itu?
Fikir…
Selamatkah kita di tangan dalang wayang itu?
Fikir…
Selamatkah kita di tangan ahli koporat itu?
Fikir…
Selamatkah kita di tangan doktor jiwa itu?
Fikir…
Selamatkah kita di tangan pakar kitab itu?
Fikir…
Selamatkah kita di tangan tuhan-tuhan itu?

…………………………………………………………………………………………………………………………

Tanya Sama Itu Hud-Hud
(Dalam kalut ada peraturan, Peraturan cipta kekalutan, Di mana pula kau berdiri..? Aku di sini!)

Tujuh puluh tiga pintu
Tujuh puluh tiga jalan
Yang sampai hanya satu jalan

Beribu-ribu Margasatua
Mencari raja si Muraq
Yang sampai hanya tiga puluh

Ooh… Sang Algojo
Ooh… nanti dulu

Lihat dunia dari mata burung
Atau dari dalam tempurung
Yang mana satu engkau pilih
Dalam kalut ada peraturan
Peraturan mencipta kekalutan
Di mana pula kau berdiri?

Di sini

Ooh… Sang Algojo
Ooh… nanti dulu

Berikan ku kesempatan akhir ini
Untuk menyatakan kalimah sebenarnya

Berikan aku kesempatan akhir ini
Lai lai la lai la lai

“Tanya sama itu hud-hud
Lang mensilang
Kui mengsikui
Kerna dia yang terbangkan ku ke mari”